[title]
L'estrena de l'espectacle de la companyia belga Peeping Tom funcionava com un dels moments més esperats del singular Festival Grec d'aquest estiu. L'esdeveniment, fins i tot, s'havia de retransmetre per televisió. Dues hores abans de l'inici, però, el públic no sabia si es cancel·laria la funció, si havia d'anar-hi o no. És la conseqüència d'un cap de setmana d'estira-i-arronsa polític en el qual s'han llançat missatges contradictoris pel que fa als grans esdeveniments culturals que se celebren al juliol a la ciutat. Encara avui, els espectadors no saben si podran assistir a les funcions i concerts previstos per a dilluns i la resta de la setmana.
Des de divendres, a partir de la implantació de les noves mesures de distanciament sanitari, Ajuntament i Conselleria de Cultura han llançat missatges positius pel que fa a la seguretat d'esdeveniments com el Grec o el Cruïlla, festivals que compleixen els màxims protocols sanitaris, amb nivells de restriccions vigents a l'antiga fase 2 i tota la normativa activa pel que fa a distanciament, control d'accés i seguiment d'hipotètics contagis. Mentrestant, des del Departament de Salut i el Procicat s'apuntava a la cancel·lació en massa de tots els esdeveniments culturals, sense excepció.
#culturasegura
Durant tot el cap de setmana, les xarxes han anat plenes de nombroses manifestacions del sector cultural reunides al voltant del hashtag #culturasegura, i ahir al Teatre Grec es van poder veure espectadors amb pancartes impreses amb aquesta consigna. Un inusual i llarg aplaudiment abans i després de la funció de Peeping Tom va servir al públic per mostrar el seu suport a la continuïtat del festival, amb tota la grada dempeus i mostres d'indignació pel curs dels esdeveniments.
Al final de l'actuació de "Peeping Tom", una de les companyies de dansa-teatre més prestigioses d'Europa, que demà no saben si podran tornar a fer funció al @grecfestivalbcn el públic ha tret pancartes amb el lema #laculturaessegura #culturasegura https://t.co/sXvJ6vLYhW pic.twitter.com/6j37IwiQzb
— Crisol Tuà (@crisoltua) July 19, 2020
Són evidents les contradiccions d'una norma que castiga amb tancaments imposats els esdeveniments en viu, malgrat que compleixen estrictament amb tots els protocols sanitaris, mentre que altres sectors menys normativitzats només es veuen afectats per recomanacions. En cap cas, no s'ha plantejat equiparar teatre, concerts i cinemes amb altres serveis essencials, amb totes les implicacions que això comporta.
La cultura en viu, és evident, s'hi juga molt. El Grec, com a festival públic, és només la punta de l'iceberg, cara visible d'una problemàtica que apunta a un sector molt castigat, que va ser el primer a tancar i l'últim a obrir i que no ha estat vinculat a cap cas de contagi. Altres esdeveniments privats com el Cruïlla o les Nits al Fòrum –aquest últim que ha llançat la tovallola per dues setmanes– tenen les de perdre en aquesta partida si no hi ha un canvi de cartes.
I al setembre què?
Quin missatge reben les empreses del sector de la cultura de cara a la gran reobertura prevista per a setembre i octubre? S'ha invertit molt i s'haurà d'invertir encara molt més per poder obrir teatres i sales la temporada vinent. Si malgrat tota la inversió en seguretat la resposta des de les autoritats és la incertesa, molts no s'atreviran a fer el pas i serà un desastre encara major.
En mig del debat polític, encara avui dilluns s'espera una resposta clara sobre l'anul·lació definitiva o la continuïtat dels grans esdeveniments de juliol a Barcelona. Des de l'Ajuntament es demana al Govern que aixequi les prohibicions. El llarg aplaudiment a les grades del Grec és la primera espurna d'un conflicte que podria anar a més si avui es cancel·len definitivament tots els esdeveniments i el missatge que s'envia és que, malgrat ser espais segurs segons la normativa més restrictiva, els teatres i la resta d'espais culturals han d'abaixar el teló.